In de vorige blog: De jeugdwerkloosheid is gestegen tot ongekende hoogten en ook de vijftigplussers staan steeds meer langs de kant op de arbeidsmarkt. Door de crisis is er veel veranderd op het gebied van werk in Nederland. Er is een nieuwe manier van werken en denken nodig. Voor werkgevers is de ideale werknemer uiterst flexibel, altijd beschikbaar, woont liefst in de buurt in verband met reistijd en reiskosten, en is bereid in zichzelf te investeren.
Bij de nieuwe tijd hoort ook dat je meer dan 1 opleiding hebt en meerdere dingen kunt; dat je voor het ene bedrijf kunt lassen in de ochtend en bij een ander schildert in de middag. Vaak gaat het om korte opleidingen. Dan heb je lassen- niveau 2 en vraagt men om niveau 3. Daar kunnen wij je de weg in wijzen. Soms wil een werkgever dat de werknemer in zichzelf investeert, bijvoorbeeld door zijn ‘95’ te halen (het oude chauffeursdiploma) en ook het geld zelf op te hoesten. De gedachte dat de werkgever niet alles meer betaald is voor sommigen nieuw. Maar waarom zet je wel een tattoo voor dat geld, of ga je zes keer per jaar op vakantie, maar weiger je in je zelf te investeren? Het gaat wel om je eigen toekomst en het vergroten van je kansen op de arbeidsmarkt.
Ook al is het crisis, toch is het belangrijk dat je oplet of een werkgever wel bij jou past. Juist omdat je zo flexibel moet zijn en je zo moet aanpassen. Anders wordt het te frustrerend.
Veel dingen kregen we tot voor kort, maar nu moet je kennis hebben en hard willen werken. Nu komt het eropaan. Werkgevers zijn gelukkig nog steeds op zoek naar werknemers. Ze stellen veel eisen want ze willen mensen die bij hun bedrijf passen. Maar als ze zo iemand vinden hebben ze er meestal ook wel iets voor over om hem/haar te houden.
Helaas zie je dat door de crisis mensen en ook bedrijven te voorzichtig worden. Men durft geen enkel risico meer te nemen en daardoor gebeurt er weinig. Eigenlijk is dat het probleem op dit moment. Men doet zoveel mogelijk zelf, ook zaken waar men eigenlijk een specialist voor zou moeten inschakelen. Dat komt de kwaliteit vaak niet ten goede.
Dit zijn de vragen die jij je op dit moment moet stellen: ·Wie ben ik, wat wil ik en waar wil ik dit? Waar is vraag naar, welke kennis, ervaringen en kwaliteiten. Beantwoord die vragen en je vindt jouw niche! Hogeropgeleiden hebben ook last van de crisis. Ze komen niet aan de bak of werken onder hun niveau. Mijn tip is: probeer je te verbreden, doe meer dingen. Dan gaat je netwerk vanzelf groeien. Je kennis wordt groter en dus ook je mogelijkheden. Doe vooral meer dan 1 ding. En nog iets: Werk aan je persoonlijke ontwikkeling. Alleen opleiding is niet genoeg. Ik tweet elke dag een hele goede boekentip via #multitraject.
Charlon Imamdi