In Blog

Wat mij opvalt aan veel werkzoekenden die ik beroepshalve zie, is dat ze te lang blijven teren op oude glorie. Dertig jaar ervaring bij een en dezelfde bank is natuurlijk niet niks, maar tegelijkertijd is dat precies wat het is; een ontstellende berg aan ervaring in maar 1 bedrijfstak bij maar 1 baas. Met zo’n CV ben je zeer gekwalificeerd voor de baan die je al had, bij de baas die je al had. Helaas heeft die je niet meer nodig.

Schrik en ontsteltenis
Maar bij de werknemer die na 30 jaar bij een baas door reorganisatie op straat komt te staan is er veel schrik en ontsteltenis. In de volgende fase denkt de positief ingestelde mens: ‘ Ik heb zoveel ervaring, ik kom vast snel weer aan de bak.’  Het is een enorme tegenvaller wanneer dat niet zo blijkt te zijn. Die 30 jaar aan ervaring blijkt helemaal niet zo’n pre. Het is kennis die vaak al achterhaald is, of die  soms zo ongeveer het startpunt vormt van iemand die net is afgestudeerd. Dat is een bittere pil om te slikken.

Met je tijd meegaan betekent je kennis op pijl houden en nieuwe zaken blijven leren. Als je weer een baan wilt moet je mee blijven bewegen, niet verstarren en je niet vastklampen aan oude kennis en achterhaalde verworvenheden. Durf te veranderen, durf je open te stellen voor nieuwe zaken. Blijf soepel van geest en hart en lijf en leden.

Maar hoe doe je dat?
Als het gaat om je vakgebied betekent dat:

  • hou je kennis op je vakgebied op pijl
  • lees boeken over succesprincipes van bijvoorbeeld Dale Carnegie en Napoleon Hill Op de facebookpagina van Multi-traject vind je heel veel goede titels en filmpjes. Ook tweet ik dagelijks een boekentip.
  • investeer in jezelf. Volg zo mogelijk maandelijks een cursus, seminar of workshop.  Kortom: blijf nieuwe zaken leren.

Maar een soepele geest train je ook door gewone alledaagse dingen te veranderen. Bijvoorbeeld:

  • volg eens een andere route naar huis of supermarkt. Verlaat dat oude, bekende pad,
  • Trek die scheiding eens aan de andere kant van je haar, of verander eens van kapsel
  • Laat woensdag- gehaktdag los, en proef eens iets uit een andere, onbekende keuken
  • Leer een nieuwe dans, beoefen eens een andere sport. Zo blijf je soepel van lijf en leden. Alles wat je verandert werkt door opde hele mens. Met een lenige, wendbare geest krijg je eerder een nieuw idee of een goede inval. En voor je het weet leidt dit tot een nieuwe, boeiende baan.

Charlon Imamdi

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter

0